Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Μικραίνουν οι πεταλούδες της Ελλάδας; Η Κλιματική Αλλαγή Χτυπάει και τα Φτερά της Φύσης!

Μήπως οι πεταλούδες της Ελλάδας συρρικνώνονται; Ακούγεται σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ πιο τρομακτική! Σε ένα μαγικό χώρο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, οι πεταλούδες ρουφούν γλυκό χυμό πορτοκαλιού, μακριά από την καταστροφική λαίλαπα της κλιματικής αλλαγής. Έξω όμως, η κατάσταση είναι απελπιστική!

Η Ελλάδα, με την απίστευτη βιοποικιλότητά της, φιλοξενεί περίπου 237 είδη πεταλούδων, τα περισσότερα μοναδικά στον κόσμο! Αλλά το καυτό κλίμα έρχεται να ταλαιπωρήσει αυτά τα υπέροχα πλάσματα. Η ζέστη ανεβαίνει, οι ανθοφορίες λιγοστεύουν και η τροφή γίνεται είδος πολυτελείας!

Ο γεωπόνος Κωνσταντίνος Αναγνωστέλλης και η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δουλεύουν σαν μέλισσες πάνω στο ερευνητικό πρόγραμμα «MEIOSIS». Μετράνε το σωματικό βάρος χιλιάδων πεταλούδων εδώ και έναν αιώνα! Κι αυτό που βρήκαν είναι ανησυχητικό: οι πεταλούδες γίνονται όλο και μικρότερες! Γιατί; Η κλιματική αλλαγή αλλάζει το παιχνίδι!

«Οι πεταλούδες εξαρτώνται από τη θερμοκρασία για να κάνουν τα βασικά τους, όπως το ζευγάρωμα, η ανάπτυξη και η διατροφή», λέει ο Αναγνωστέλλης. Αντί να ζουν στην αφθονία, η ζέστη τις στέλνει σε πιο δροσερά, αλλά φτωχά σε τροφή μέρη. Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι φωτιές που κατακαίνε τα λιβάδια τους καταστρέφουν και το τελευταίο τους καταφύγιο.

Μήπως ήρθε η ώρα να αναλάβουμε δράση, πριν οι πεταλούδες μας γίνουν ένα γλυκό, αλλά μακρινό όνειρο του παρελθόντος;

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram