Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Η Νοθεία του Μελιού έχει ξεφύγει! Νοθευμένο το 80% του μελιού

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Το 80% του μελιού που βρίσκουμε στα ράφια της Ευρώπης είναι νοθευμένο! Μάλιστα, το πρόβλημα έχει γίνει τόσο σοβαρό που οι Ευρωπαίοι μελισσοκόμοι δεν ξέρουν πώς να το αντιμετωπίσουν πια. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Επαγγελματιών Μελισσοκόμων (ΕΡΒΑ), Μπέρναρντ Χόιβελ, με ένα δυνατό μήνυμα απευθύνεται στους καταναλωτές και τις κρατικές αρχές, αποκαλύπτοντας πώς η νοθεία μελιού έχει γίνει σχεδόν… επιστήμη!

Τι συμβαίνει λοιπόν; Τα μέλια που βλέπουμε με εξευτελιστικά χαμηλές τιμές είναι σχεδόν πάντα νοθευμένα. Σκεφτείτε ότι για να πουληθεί ένα μέλι κάτω από δύο ευρώ το μισό κιλό, το κόστος παραγωγής του πρέπει να είναι στα 83 λεπτά. Αυτό, φυσικά, είναι αδύνατον! Το μέλι δεν μπορεί να παραχθεί τόσο φτηνά, ούτε καν στην πιο απομακρυσμένη γωνιά του κόσμου.

Ένας κίνδυνος που απειλεί όλους μας

Δεν είναι μόνο η απάτη στους καταναλωτές το πρόβλημα. Αυτή η κατάσταση οδηγεί τους μελισσοκόμους σε απόγνωση! Πολλοί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το επάγγελμα επειδή δεν μπορούν να πουλήσουν το αυθεντικό μέλι τους, που φυσικά κοστίζει περισσότερο. Σε μερικές χώρες, το ποσοστό των μελισσοκόμων που έχουν παρατήσει το επάγγελμά τους φτάνει μέχρι και το 75%! Και ποιο είναι το αποτέλεσμα; Ολόκληρη η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει χωρίς επικονιαστές, δηλαδή χωρίς τις αγαπημένες μας μέλισσες!

Μέλι... χωρίς μέλισσες!

Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα. Στο εξωτερικό διαφημίζουν προϊόντα που δεν είναι καν μέλι! Σιρόπια φτιαγμένα σε εργαστήρια από γενετικά τροποποιημένα βακτήρια πλασάρονται ως "μέλι χωρίς μέλισσες" για τους vegan καταναλωτές. Αυτά τα σιρόπια δεν έχουν καμία σχέση με το αληθινό μέλι και φυσικά δεν έχουν καμία από τις ευεργετικές ιδιότητές του. Είναι απλώς γλυκαντικές ουσίες!

Η μάχη για το πραγματικό μέλι

Οι Ευρωπαίοι μελισσοκόμοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αντισταθούν! Ήδη έχουν ξεκινήσει να στέλνουν δείγματα από τα σούπερ μάρκετ στα εργαστήρια για να αποδείξουν τη νοθεία. Κι ενώ οι παραδοσιακές αναλύσεις δεν έδειξαν τίποτα, μια νέα μέθοδος ανίχνευσης DNA στην Εσθονία απέδειξε το αυτονόητο: από τα 30 δείγματα, τα 25 ήταν νοθευμένα! Μόνο τρία ήταν πραγματικά μέλια.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Η λύση βρίσκεται στα χέρια μας! Μπορούμε να στηρίξουμε τους μελισσοκόμους αγοράζοντας τοπικό μέλι απευθείας από τους παραγωγούς. Επίσης, μπορούμε να συμμετέχουμε σε διαμαρτυρίες και να ενισχύουμε τις οργανώσεις που παλεύουν για την καταπολέμηση της νοθείας. Όσο για τα πολύ φτηνά μέλια; Μάλλον θα πρέπει να τα αποφύγουμε! Η ποιότητα έχει την τιμή της, και το φτηνό μέλι μάλλον είναι περισσότερο σιρόπι παρά αληθινό μέλι.

Με σύνθημα «Να καθαρίσουμε την αγορά του μελιού», οι μελισσοκόμοι καλούν όλους - από καταναλωτές μέχρι κυβερνήσεις και ελεγκτικούς μηχανισμούς - να πάρουν θέση. Ας υπερασπιστούμε το αυθεντικό μέλι!

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram