Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Βακτήρια μεταλλάχθηκαν στoν Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) σε κάτι που δεν έχουμε ΔΕΙ ξανά στη Γη

Τα Βακτήρια στο Διάστημα: Από Φίλοι, Εχθροί!

Ακούγεται σαν σενάριο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό! Έχουμε στείλει τόσο πολλά πράγματα στο διάστημα τα τελευταία 75 χρόνια - πυραύλους, δορυφόρους, μέχρι και... μύγες! 

Αλλά κάτι δεν είχαμε υπολογίσει σωστά: τα βακτήρια που παίρνουν μαζί τους οι άνθρωποι και τα αντικείμενα!

Ποιος να το φανταζόταν ότι στέλνοντας 2.644 αντικείμενα στο διάστημα μόνο πέρσι, εξάγαμε και χιλιάδες βακτήρια; Ένας πραγματικός βακτηριακός στρατός ακολουθεί τους αστροναύτες μας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), και τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται κάπως... τρομακτικά.

Το «Αόρατο» Κινείται...

Στον ISS, το 2018, ανακαλύφθηκε το βακτήριο Enterobacter bugandensis. Ίσως να μην έχεις ακούσει ξανά για αυτό, αλλά άκου εδώ! Αυτό το βακτήριο μπορεί να προκαλέσει ασθένειες σοβαρές. Αρχικά, βρέθηκαν μόνο 5 διαφορετικά στελέχη του βακτηρίου αυτού στον σταθμό. Αλλά καθώς οι έρευνες συνεχίστηκαν, ανακαλύφθηκαν άλλα 8. Δηλαδή, το πράγμα σοβάρεψε!

Ένα Μεταλλαγμένο Τέρας στο Διάστημα

Αυτό που κάνει την κατάσταση ακόμα πιο ενδιαφέρουσα (ή και τρομακτική) είναι ότι τα βακτήρια στο διάστημα δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια. Όχι! Εκεί ψηλά, όπου δεν υπάρχει κανονική βαρύτητα και οι συνθήκες είναι ακραίες, τα βακτήρια αρχίζουν να μεταλλάσσονται! Γίνονται πιο ανθεκτικά, πιο επικίνδυνα, και με γρήγορες αλλαγές στο DNA τους, δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε!

Μικρόβια VS Αστροναύτες: Ποιος θα Νικήσει;

Οι αστροναύτες που βρίσκονται στον ISS πρέπει να τα έχουν καλά με τα μικρόβια, αφού αυτά είναι μέρος του περιβάλλοντός τους. Όμως, όταν βακτήρια όπως ο Enterobacter bugandensis αρχίζουν να γίνονται παθογόνα και να απειλούν την υγεία τους, οι επιστήμονες ανησυχούν. Και τι να κάνουν οι αστροναύτες, όταν αυτό το μικρόβιο μπορεί να χτυπήσει κάποιον που ήδη είναι αδύναμος ή έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα; Είναι κάτι που φοβούνται!

Τα Μελλοντικά Ταξίδια στο Διάστημα Κινδυνεύουν;

Οι επιστήμονες δουλεύουν σκληρά για να καταλάβουν πώς μεταλλάσσονται αυτά τα βακτήρια στο διάστημα και πώς μπορούν να προστατεύσουν τους αστροναύτες. Σκέψου μόνο πως το 2030, όταν ο ISS θα «συνταξιοδοτηθεί» και θα πέσει στη γη σαν κομήτης που καίγεται, τα δεδομένα που θα έχουν συλλέξει για τα βακτήρια θα είναι πολύτιμα για τις μελλοντικές μας διαστημικές αποστολές.

Συμπέρασμα

Είναι συγκλονιστικό το πόσα δεν ξέρουμε ακόμα για το διάστημα και τα βακτήρια. Ένα μικρόβιο που μεταλλάσσεται εκεί ψηλά μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τις μελλοντικές μας αποστολές. Το διάστημα δεν είναι μόνο ατελείωτο κενό. Είναι ένα άγνωστο πεδίο μάχης όπου ακόμα και τα μικρόβια μπορεί να είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές!

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram