Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Ο λόγος που τα τυριά είναι κίτρινα ενώ το γάλα είναι άσπρο

 


Έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί τα τυριά είναι κίτρινα ή πορτοκαλί, ενώ το γάλα που τα φτιάχνουμε είναι άσπρο; 

Μην ανησυχείτε, η απάντηση είναι απλή και φυσική! Η ιστορία του κίτρινου τυριού ξεκινά από τον 17ο αιώνα και έχει να κάνει με μια έξυπνη προσθήκη που άλλαξε για πάντα τη γεύση και την όψη των τυριών.

Το μυστικό πίσω από το κίτρινο τυρί

Τα τυριά παίρνουν το χρώμα τους από μια φυσική χρωστική που ονομάζεται Annatto. Προέρχεται από τους καρπούς του δέντρου Achiote, που ευδοκιμεί στη Νότια Αμερική και την Καραϊβική. Οι σπόροι του καρπού έχουν έντονο κεραμιδί χρώμα και χρησιμοποιούνταν παλιά για τη βαφή υφασμάτων και τροφίμων, αλλά και για την τέχνη των Αζτέκων.

Σήμερα, το Annatto είναι γνωστό κυρίως ως χρωστική ουσία για τρόφιμα, και ιδιαίτερα για τυριά και βούτυρα. Χάρη σε αυτό, τα τυριά αποκτούν αυτό το λαχταριστό κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα που τα κάνει να ξεχωρίζουν στο ράφι του σούπερ μάρκετ.

Η ιστορία πίσω από την παράδοση

Πριν από αιώνες, στην Αγγλία, τα τυριά ήταν φυσικά πιο κίτρινα λόγω της διατροφής των αγελάδων. Τα ζώα έτρωγαν χόρτο πλούσιο σε β-καροτίνη, μια ουσία που έδινε στο γάλα μια χρυσή απόχρωση. Ωστόσο, γύρω στον 17ο αιώνα, οι τυροκόμοι άρχισαν να απομακρύνουν την κρέμα από το γάλα για να την πουλήσουν χωριστά ή να την κάνουν βούτυρο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το τυρί να γίνεται λευκό και λιγότερο πλούσιο σε γεύση.

Οι πελάτες φυσικά παρατήρησαν τη διαφορά και ένιωθαν ότι πλήρωναν για κάτι λιγότερο από αυτό που ήξεραν. Για να αποφύγουν τις διαμαρτυρίες, οι τυροκόμοι σκέφτηκαν μια πανούργα λύση: άρχισαν να προσθέτουν χρωστικές στο τυρί για να του δώσουν το παλιό του χρώμα. Χρησιμοποίησαν ακόμα και σαφράν, κατιφέ και χυμό καρότου για να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα!

Γιατί συνεχίζουμε να προτιμούμε το κίτρινο τυρί;

Το χρώμα επηρεάζει την αντίληψή μας για τη γεύση. Όταν βλέπουμε ένα έντονο πορτοκαλί τυρί, ασυναίσθητα πιστεύουμε ότι θα έχει πιο δυνατή γεύση από ένα λευκό. Αυτή η ψυχολογική εντύπωση έχει οδηγήσει στη συνεχή χρήση του Annatto στα τυριά μέχρι σήμερα, ακόμα και αν το γάλα είναι πλέον τυποποιημένο.

Στην πραγματικότητα, μπορεί να μην υπάρχει καμία διαφορά στη γεύση, αλλά ποιος δεν θέλει να δει ένα κομμάτι τυρί που φαίνεται πλούσιο και απολαυστικό; Έτσι, το κίτρινο τυρί έγινε παράδοση, που συνεχίζει να μας γοητεύει αιώνες μετά.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram