Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Συναγερμός για τη Χλωρίδα της Ελλάδας: Ένα στα Τρία Ενδημικά Φυτά σε Κίνδυνο - Πέντε Είδη Ήδη Εξαφανισμένα!

Στην Ελλάδα, η μάχη για την προστασία της φυσικής μας κληρονομιάς γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Περίπου το ένα τρίτο των ενδημικών φυτών μας κινδυνεύει να εξαφανιστεί, και μάλιστα, πέντε είδη ήδη θεωρούνται εξαφανισμένα! Τα νέα αυτά δεδομένα παρουσιάστηκαν στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας, όπου οι ειδικοί χτύπησαν καμπανάκι για το μέλλον της βιοποικιλότητας στη χώρα μας.

Ένας κόσμος φυτών υπό απειλή

Η χλωρίδα της Ελλάδας είναι μοναδική, με πολλά φυτά που δε θα βρείτε πουθενά αλλού στον κόσμο. Όμως, η κλιματική αλλαγή, οι πυρκαγιές και η ανθρώπινη δραστηριότητα θέτουν σε κίνδυνο αυτό το θησαυρό. Από τα φυτά που έχουν αξιολογηθεί, περίπου το 20% βρίσκεται σε κάποια κατηγορία κινδύνου, ενώ όταν μιλάμε για τα ενδημικά, το ποσοστό ανεβαίνει στο 38%! Δηλαδή, σχεδόν ένα στα τρία απειλείται σοβαρά.

Πολλές εργασίες στο συνέδριο παρουσίασαν ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν πως η κατάσταση είναι κρίσιμη. Τα φυτά μας υποφέρουν από τις αλλαγές στο περιβάλλον και τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, ενώ οι καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν τα βουνά της Βόρειας Ελλάδας έφεραν την κατάσταση στα όριά της. Η ένταση και η συχνότητα των πυρκαγιών αυξάνουν και χτυπούν περιοχές που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ασφαλείς.

Πέντε είδη που χάθηκαν

Μέσα από τις πρόσφατες έρευνες διαπιστώθηκε ότι πέντε ενδημικά είδη φυτών που κάποτε καταγράφονταν στη χώρα, πλέον δεν υπάρχουν πουθενά. Ακόμη και αν τα ψάξει κανείς στα πιο απομονωμένα σημεία, δεν θα βρει ούτε ένα από αυτά. Αυτά τα φυτά είναι κομμάτι της πολιτιστικής και φυσικής μας κληρονομιάς, και η απώλειά τους είναι ένα καμπανάκι κινδύνου για όλα τα υπόλοιπα.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Η σωτηρία των φυτών δεν είναι εύκολη υπόθεση, και κάθε είδος χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση. Το βασικότερο, όμως, είναι η προστασία των φυσικών τους οικοσυστημάτων. Αν συνεχίσουμε να επιτρέπουμε την υποβάθμιση των περιοχών όπου ζουν, τότε οι πιθανότητες να τα διατηρήσουμε ζωντανά μειώνονται δραματικά.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι ειδικοί μιλούν και για εκτός τόπου διατήρηση. Δηλαδή, να συλλέγουμε σπέρματα ή να διατηρούμε τα ίδια τα φυτά σε κήπους και τράπεζες σπερμάτων, ώστε να μπορούμε κάποια στιγμή να τα επαναφέρουμε στη φύση, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Το μέλλον της βιοποικιλότητας

Το μέλλον των φυτών εξαρτάται και από την κλιματική αλλαγή, η οποία μπορεί να προκαλέσει μαζικές εξαφανίσεις ειδών. Με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν και τις βροχοπτώσεις να γίνονται όλο και πιο σπάνιες, τα φυτά βρίσκονται υπό απίστευτη πίεση. Χρειαζόμαστε μια δυναμική και διαρκή προσπάθεια για την προστασία τους. Η επιστήμη μπορεί να προσφέρει τα εργαλεία, αλλά χρειάζονται και πρακτικές λύσεις, όπως οι βοτανικοί κήποι και οι τράπεζες σπερμάτων, για να διατηρήσουμε τη χλωρίδα μας ζωντανή και ανθεκτική απέναντι στις νέες προκλήσεις.

Αν δεν δράσουμε άμεσα, κινδυνεύουμε να χάσουμε ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής φύσης για πάντα.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram