Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Τελικά άλλη μια ανακρίβεια ; «Τα self test δεν ανιχνεύουν αν κάποιος έχει καρκίνο στο παχύ έντερο»

Στον απόηχο των αντιδράσεων για "ανακριβείς πληροφορίες" σχετικά με τα self-test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σε σαφείς διευκρινίσεις. 

Τονίζει ότι τα self-test που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα είναι εγκεκριμένα από τους ειδικούς και αποτελούν μέρος μιας επιστημονικά τεκμηριωμένης διαδικασίας για τον εντοπισμό πρώιμων ενδείξεων καρκίνου. Πιο απλά, το self-test αυτό ανιχνεύει την παρουσία αίματος στα κόπρανα – έναν δείκτη που μπορεί να κρύβει κινδύνους, αλλά δεν αποτελεί διάγνωση καρκίνου από μόνο του.

Ολόκληρο το πρόγραμμα πρόληψης βασίζεται στις οδηγίες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας. Αυτοί οι ειδικοί έχουν διαμορφώσει έναν οδικό χάρτη βήμα-βήμα, ο οποίος περιλαμβάνει τα self-test, την κλινική εκτίμηση από γαστρεντερολόγο, και αν χρειαστεί, την κολονοσκόπηση. Όλες αυτές οι εξετάσεις παρέχονται δωρεάν, και είναι εύκολα προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες 50-69 ετών, είτε ασφαλισμένους είτε ανασφάλιστους.

Ας δούμε τα βήματα αναλυτικά:

  1. Self-Test για αίμα στα κόπρανα: Τα self-test ανιχνεύουν το αίμα στα κόπρανα, έναν πιθανό δείκτη κινδύνου για καρκίνο. Τα τεστ αυτά είναι υψηλής ακρίβειας, καθώς έχουν εγκριθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και έχουν υιοθετηθεί από το Υπουργείο Υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν χρησιμοποιείται το παλιό τεστ Mayer, το οποίο έδινε συχνά ψευδή αποτελέσματα.

  2. Επίσκεψη σε Γαστρεντερολόγο: Αν το self-test δείξει αίμα, ο πολίτης παίρνει αυτόματα παραπεμπτικό για γαστρεντερολόγο, ο οποίος αξιολογεί την κατάσταση και αποφασίζει αν χρειάζεται κολονοσκόπηση.

  3. Κολονοσκόπηση και πιθανή βιοψία: Αν ο γιατρός προτείνει κολονοσκόπηση, εκδίδεται παραπεμπτικό και συνταγή για τα απαραίτητα καθαρτικά πριν την εξέταση. Αν βρεθούν ευρήματα, μπορεί να γίνει άμεσα βιοψία.

Όλες αυτές οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν και χωρίς περίπλοκες διαδικασίες. Το μόνο που χρειάζεται είναι ο πολίτης να κλείσει το ραντεβού του εύκολα και γρήγορα.

Το Υπουργείο Υγείας επισημαίνει πως με το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου, στόχος είναι η έγκαιρη ανίχνευση αλλοιώσεων που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου, ώστε να υπάρξει άμεση θεραπεία. Η πρώιμη διάγνωση σώζει ζωές, αφού οι πολύποδες ή πιθανές νεοπλασίες σε αρχικό στάδιο είναι ιάσιμες σε ποσοστό 100%. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να μη γίνεται αυτό το πρόγραμμα αντικείμενο πολιτικών αντιπαραθέσεων, αλλά όλοι - πολιτεία, επαγγελματίες υγείας και πολίτες - να συνεργαστούν για να επιτευχθούν τα υψηλότερα δυνατά ποσοστά συμμετοχής.

Με απλά λόγια, η πρόληψη μας χαρίζει υγεία και χρόνο με τους αγαπημένους μας, γιατί οι προληπτικές εξετάσεις αυτές μπορούν να σώσουν ζωές.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram