Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Το Αίνιγμα του Κόκκινου Πλανήτη: Το Νερό που Κρύβει Ζωή!

Η φωτογραφία προέρχεται από δεδομένα του διαστημικού σκάφους Mars Express της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA). 

Η συγκεκριμένη εικόνα δείχνει έναν κρατήρα κοντά στον βόρειο πόλο του Άρη, όπου παρατηρείται πάγος. Οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι αυτός ο πάγος είναι νερό, το οποίο παραμένει μόνιμα εκεί λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και πιέσεων στην περιοχή.

Η φωτογραφία προέρχεται από την Υψηλής Ανάλυσης Στερεοσκοπική Κάμερα (HRSC) του Mars Express και παρουσιάζει τον πάγο στο εσωτερικό ενός κρατήρα που βρίσκεται στη βόρεια πεδιάδα του Άρη, γνωστή ως Vastitas Borealis. Ο συγκεκριμένος πάγος δεν είναι διοξείδιο του άνθρακα, αλλά νερό, καθώς το διοξείδιο του άνθρακα εξατμίζεται το καλοκαίρι στην περιοχή​.

Νερό στον Άρη! Ακούγεται σαν σκηνή από επιστημονική φαντασία, όμως είναι πραγματικότητα! Σκέψου το λίγο: ο παγωμένος Άρης, με τις τεράστιες κόκκινες ερήμους του, μπορεί να έχει κρύψει στα σπλάχνα του το θεμέλιο της ζωής... το νερό! Ναι, αυτός ο μακρινός, απόκοσμος πλανήτης έχει νερό, όχι στα ποτάμια και τις λίμνες όπως τα ξέρουμε, αλλά παγωμένο, βαθιά κρυμμένο κάτω από την επιφάνειά του.

Φαντάσου μια μέρα, ίσως σε εκατό ή χίλια χρόνια από τώρα, ανθρώπους να στέκονται στις ακτές ενός νέου ποταμού στον Άρη. Νερό να ρέει πάνω στο καφέ και κόκκινο έδαφος, και στον ορίζοντα να υψώνονται αινιγματικά βουνά, καλυμμένα με πάγο! Η NASA λέει ότι η ύπαρξη νερού στον Άρη αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες να υπήρξε κάποτε ζωή εκεί! Μικροί, αόρατοι οργανισμοί, που μπορεί να ζούσαν σε λίμνες ή ποταμούς πριν από εκατομμύρια χρόνια, τώρα μπορεί να περιμένουν, κοιμισμένοι κάτω από το στρώμα του πάγου, μέχρι να τους ανακαλύψουμε εμείς!

Αν το σκεφτείς, το να βρούμε νερό στον Άρη είναι σαν να ανακαλύπτουμε ένα χαμένο κεφάλαιο της ιστορίας του σύμπαντος. Κι αν υπάρχει νερό, ποιος ξέρει τι άλλο μπορεί να ανακαλύψουμε; Ατμοσφαιρικοί θόλοι, καλλιέργειες και ανθρώπινοι οικισμοί να απλώνονται πάνω σε κόκκινα βουνά – όλα αυτά δεν είναι πλέον απλώς ένα όνειρο. Η NASA επισημαίνει ότι το νερό αυτό δεν είναι απλά μια ανακάλυψη για εμάς, αλλά ίσως το κλειδί για την επιβίωσή μας εκεί. Το νερό μπορεί να μας δώσει καύσιμα, αέρα και το πιο απαραίτητο στοιχείο της ζωής!

Ποιος ξέρει; Ίσως, σε λίγα χρόνια, να κοιτάμε τον Άρη και να μην τον βλέπουμε μόνο ως έναν έρημο κόκκινο πλανήτη, αλλά ως το νέο μας σπίτι, τον τόπο όπου θα γράψουμε το επόμενο κεφάλαιο της ανθρώπινης ιστορίας. Άλλωστε, εκεί που υπάρχει νερό, υπάρχει και ζωή!