Ναι, σωστά διαβάζετε! Δεν έχει μνήμη μόνο ο εγκέφαλος, αλλά και το ίδιο μας το σώμα! Νέα έρευνα ανατρέπει όσα ξέραμε και αποδεικνύει ότι ακόμα και τα κύτταρα που δεν βρίσκονται στον εγκέφαλο διαθέτουν τη δική τους “μνήμη”. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κάθε κύτταρο του σώματός μας, από το πάγκρεας μέχρι και τα νεφρά μας, μπορεί να “θυμάται” εμπειρίες και να αποθηκεύει πληροφορίες, όπως ακριβώς και ο εγκέφαλος!
Πώς ανακαλύφθηκε η Μνήμη των Κυττάρων
Η εντυπωσιακή αυτή ανακάλυψη δημοσιεύθηκε στο γνωστό επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications» και ήδη προκαλεί συζητήσεις σε όλο τον κόσμο. Οι επιστήμονες εξέθεσαν μη εγκεφαλικά κύτταρα σε διαφορετικά χημικά μοτίβα και παρατήρησαν ότι αυτά όχι μόνο αντιδρούσαν, αλλά μπορούσαν να “θυμούνται” τα μοτίβα με ένα ειδικό «γονίδιο μνήμης». Πρόκειται για το ίδιο γονίδιο που χρησιμοποιεί και ο εγκέφαλος για να φτιάξει συνδέσεις και να σχηματίσει αναμνήσεις.
Ο επικεφαλής της μελέτης, Νικαλάι Κουκούσκιν από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, δήλωσε:
«Η μνήμη δεν είναι πια αποκλειστικότητα του εγκεφάλου! Τα κύτταρα σε όλο το σώμα μπορούν να μαθαίνουν και να αποθηκεύουν πληροφορίες!»
Τι έδειξαν τα Πειράματα
Οι ερευνητές έκαναν ένα συναρπαστικό πείραμα: Χρησιμοποίησαν δύο τύπους κυττάρων, τα εξέθεσαν σε συνεχόμενα και διακεκομμένα μοτίβα χημικών σημάτων, και κατέγραψαν πώς αντιδρούσαν. Το αποτέλεσμα; Τα κύτταρα “θυμόντουσαν” τις χημικές πληροφορίες, αντιδρώντας πιο έντονα όταν τα σήματα δόθηκαν σε διαλείμματα, όπως ακριβώς λειτουργούν και οι νευρώνες του εγκεφάλου μας κατά τη μάθηση!
Μήπως πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε αλλιώς το σώμα μας;
Αυτή η ανακάλυψη δεν είναι μόνο συναρπαστική, αλλά μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε για το σώμα μας. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η έρευνα αυτή θα μας βοηθήσει να βρούμε νέους τρόπους βελτίωσης της μάθησης, αλλά και αντιμετώπισης των προβλημάτων μνήμης. Στο μέλλον, ίσως χρειαστεί να σκεφτόμαστε όχι μόνο τι θυμάται το μυαλό μας, αλλά και το σώμα μας!
Όπως λέει ο ερευνητής: «Φανταστείτε ότι το πάγκρεάς μας θυμάται τι φάγαμε τις προηγούμενες ημέρες και προσαρμόζει τα επίπεδα γλυκόζης με βάση αυτή τη μνήμη! Αυτή η κατανόηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο φυσικούς τρόπους διαχείρισης της υγείας μας».
Από ό,τι φαίνεται, το σώμα μας είναι γεμάτο εκπλήξεις και ίσως να ξέρει πολλά περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε!
©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν
αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον
προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας και στο Facebook
Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram
Social Plugin