Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, τιμώντας τη μέρα γέννησης του Frederick Banting, που μαζί με τον Charles Best ανακάλυψαν το «θαυματουργό» φάρμακο: την ινσουλίνη! Χάρη σε αυτούς, εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο βρίσκουν ανακούφιση και ελπίδα, αντιμετωπίζοντας το σακχαρώδη διαβήτη, μια νόσο που απειλεί καθημερινά όλο και περισσότερους.
Στόχος της Ημέρας είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τον κόσμο για τον διαβήτη, ο οποίος προκαλεί το θάνατο τουλάχιστον 3.000.000 ανθρώπων ετησίως.
Ας δούμε όμως την κατάσταση πιο αναλυτικά. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, στις ΗΠΑ ένα 12% των ενηλίκων έχει διαγνωσμένο διαβήτη, και ένα 5% πάσχει χωρίς καν να το ξέρει! Στην Ελλάδα, η εικόνα είναι εξίσου ανησυχητική. Περίπου ένας στους οκτώ έχει διαβήτη, ενώ άλλος ένας στους οκτώ έχει «προδιαβήτη» και βρίσκεται στο κατώφλι της νόσου!
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ουσιαστικά μια δυσκολία του σώματος να παράγει ή να χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη, μια ορμόνη που βοηθάει τα κύτταρά μας να μετατρέψουν τη γλυκόζη σε ενέργεια. Η έλλειψη ινσουλίνης ή η δυσλειτουργία της οδηγεί στην αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές.
Υπάρχουν τρεις κύριες μορφές σακχαρώδη διαβήτη:
Τύπου 1: Ο διαβήτης όπου το σώμα δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη, και χρειάζεται εξωτερική χορήγηση της ορμόνης. Πρόκειται για έναν τύπο που συνήθως εμφανίζεται σε μικρή ηλικία και δεν μπορεί να προληφθεί.
Τύπου 2: Η πιο συχνή μορφή διαβήτη (90% των περιπτώσεων!), που σχετίζεται με την παχυσαρκία, την κακή διατροφή, την έλλειψη άσκησης, και το οικογενειακό ιστορικό. Ο τύπος αυτός αντιμετωπίζεται με υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση, και φαρμακευτική αγωγή.
Διαβήτης κύησης: Εμφανίζεται μόνο κατά την εγκυμοσύνη, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον.
Πώς μπορούμε να προλάβουμε τον διαβήτη τύπου 2; Δείτε μερικά εύκολα βήματα:
Υγιεινή διατροφή: Ακολουθήστε τη μεσογειακή διατροφή με λαχανικά, φρούτα, ψάρια, και αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τη ζάχαρη. Είναι ο πιο απλός τρόπος να διατηρήσετε το βάρος και τα επίπεδα σακχάρου σας σταθερά!
Άσκηση: Το περπάτημα, η γυμναστική, ακόμα και το καθημερινό κούνημα από την καρέκλα βοηθάει! Η άσκηση μειώνει το βάρος και αυξάνει την αποδοτικότητα της ινσουλίνης.
Έλεγχος βάρους: Ακόμα και η απώλεια λίγων κιλών μπορεί να κάνει θαύματα στην πρόληψη του διαβήτη.
Περιορισμός αλκοόλ και αποφυγή καπνίσματος: Καπνός και αλκοόλ επιβαρύνουν το μεταβολικό μας σύστημα, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη.
Τακτικοί ιατρικοί έλεγχοι: Οι εξετάσεις γλυκόζης είναι βασικές για την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη.
Υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μπορούμε να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη και να προστατέψουμε την υγεία μας. Ο διαβήτης δεν είναι κάτι να φοβόμαστε, αρκεί να πάρουμε τον έλεγχο στα χέρια μας!
©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν
αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον
προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας και στο Facebook
Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram
Social Plugin