Φανταστείτε μια Ελλάδα όπου ένας στους τρεις κατοίκους θα είναι άνω των 65 ετών! Αυτό δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά η πραγματικότητα που μας περιμένει το 2050. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η χώρα μας οδεύει προς την κορυφή της λίστας των πιο "γερασμένων" χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πώς φτάσαμε εδώ;
Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί. Το 2000, το 16% των κατοίκων της ΕΕ ήταν άνω των 65 ετών. Σήμερα, το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί στο 21% και προβλέπεται να φτάσει το 29% μέχρι το 2050. Στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι ακόμη πιο ανησυχητική. Αυτή τη στιγμή, το 23% του πληθυσμού μας είναι άνω των 65 ετών, και μέχρι το 2050, το ποσοστό αυτό θα αγγίξει το 35%!
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Υπογεννητικότητα: Τα ζευγάρια κάνουν λιγότερα παιδιά, με αποτέλεσμα τη μείωση του νεανικού πληθυσμού.
Αύξηση προσδόκιμου ζωής: Ζούμε περισσότερο, αλλά αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερο ποσοστό ηλικιωμένων στον συνολικό πληθυσμό.
Η γήρανση της γενιάς των "baby-boomers": Όσοι γεννήθηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο φτάνουν τώρα σε ηλικία σύνταξης, αυξάνοντας τον αριθμό των ηλικιωμένων.
Η Εργασία σε Κρίση
Το πρόβλημα δεν σταματά εδώ. Η γήρανση του πληθυσμού απειλεί να ανατρέψει την αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, μέχρι το 2034, το 28% των εργαζομένων θα είναι ηλικίας 55-64 ετών, ενώ ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας θα μειωθεί κατά 11% μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Τι σημαίνει αυτό; Οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να εργάζονται για περισσότερα χρόνια, αντιμετωπίζοντας προκλήσεις όπως η ταχεία απαξίωση των δεξιοτήτων τους και οι διακρίσεις στον χώρο εργασίας. Ειδικά για την Ελλάδα, όπου ήδη οι συνθήκες εργασίας δεν είναι οι καλύτερες, η κατάσταση φαντάζει εκρηκτική.
Επιπτώσεις στην Οικονομία και την Κοινωνία
Η γήρανση του πληθυσμού έχει πολλαπλές επιπτώσεις:
Μείωση του εργατικού δυναμικού: Η μείωση του αριθμού των απασχολούμενων μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη παραγωγικότητα και οικονομική ανάπτυξη.
Αύξηση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης: Με την αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων, υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για υγειονομικές υπηρεσίες, οδηγώντας σε αυξημένα έξοδα για το δημόσιο σύστημα υγείας.
Δημογραφική αντιστροφή: Με λιγότερους νέους και περισσότερους ηλικιωμένους, η κοινωνία αντιμετωπίζει προκλήσεις στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής βιωσιμότητας.
Τι Πρέπει να Γίνει;
Η Ελλάδα πρέπει να δράσει άμεσα:
Υποστήριξη της οικογένειας: Παροχή κινήτρων για περισσότερες γεννήσεις, όπως οικονομικές ενισχύσεις και παροχές για τις νέες οικογένειες.
Εκπαίδευση και κατάρτιση: Συνεχής επιμόρφωση για τους ηλικιωμένους, ώστε να παραμένουν ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας.
Αλλαγή νοοτροπίας: Καταπολέμηση των στερεοτύπων κατά των ηλικιωμένων εργαζομένων και προώθηση της ενσωμάτωσής τους στην αγορά εργασίας.
Το Μεγάλο Ερώτημα
Μπορεί η Ελλάδα να αντέξει τη δημογραφική "βόμβα" που έρχεται; Ή θα βυθιστεί σε έναν φαύλο κύκλο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης;
Το μόνο σίγουρο είναι πως η χώρα μας πρέπει να ετοιμαστεί για ένα μέλλον πολύ διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουμε σήμερα. Εσείς είστε έτοιμοι να ζήσετε σε μια Ελλάδα που γερνά;
©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν
αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον
προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας και στο Facebook
Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram
Social Plugin