Η Σαντορίνη σείεται ασταμάτητα από τις 27 Ιανουαρίου, με χιλιάδες σεισμούς που φτάνουν έως και τα 5,2 Ρίχτερ. Οι κάτοικοι δεν βιώνουν μόνο τον τρόμο των δονήσεων, αλλά και μια συνεχή αίσθηση ζάλης, ιλίγγου και ναυτίας. Αυτά τα συμπτώματα συνδέονται με το λεγόμενο "σύνδρομο μετασεισμικής ζάλης".
Ακόμη και ένας μέτριος σεισμός μπορεί να αποσυντονίσει το σώμα μας. Φανταστείτε, λοιπόν, τι συμβαίνει όταν η γη δεν σταματά να τρέμει, με πάνω από 6.500 σεισμούς να έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής. Έρευνες έχουν δείξει ότι μετά από ισχυρούς σεισμούς, όπως αυτοί στην Ιαπωνία το 2016, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι το έδαφος κουνιέται ακόμη και όταν στέκονται ακίνητοι.
Αυτή η αίσθηση μοιάζει με τη ναυτία που νιώθουμε σε ένα πλοίο. Το σώμα μας δεν περιμένει ότι το έδαφος θα αρχίσει να κινείται, και αυτό προκαλεί αποσταθεροποίηση. Το αιθουσαίο σύστημα στο εσωτερικό του αυτιού, που μας βοηθά να διατηρούμε την ισορροπία μας, λαμβάνει αντικρουόμενα μηνύματα: τα μάτια μας βλέπουν σταθερότητα, αλλά το σώμα μας αισθάνεται κίνηση. Αυτός ο αποσυντονισμός οδηγεί σε ζάλη, ναυτία και απώλεια ισορροπίας.
Η διάρκεια αυτών των συμπτωμάτων εξαρτάται από την ένταση και τη συχνότητα των σεισμών. Συνήθως, υποχωρούν μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες. Ωστόσο, αν κάποιος βρίσκεται σε ψηλό κτήριο ή είναι επιρρεπής στη ναυτία της κίνησης, τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο. Όταν οι σεισμοί είναι συνεχείς, το αιθουσαίο σύστημα δεν προλαβαίνει να επανέλθει, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα να επαναλαμβάνονται.
Δυστυχώς, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες θεραπείες για το σύνδρομο μετασεισμικής ζάλης. Ωστόσο, όπως και με τη ναυτία της κίνησης, μπορείτε να δοκιμάσετε να κοιτάζετε ένα σταθερό σημείο στον ορίζοντα, να ξαπλώσετε ή να πιείτε λίγο κρύο νερό ή ζεστό τσάι. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για πιθανή φαρμακευτική αγωγή.
Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι το σώμα μας αντιδρά φυσιολογικά σε αυτές τις συνθήκες. Η κατανόηση του φαινομένου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και στην καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων.
©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν
αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον
προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας και στο Facebook
Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram
Social Plugin